Food

Hoe(lang) kan je vlees, vis en groenten bewaren in de diepvriezer? “Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar”

today4 december 2023

Background
share close

Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit. “Er bestaan nog veel misverstanden over invriezen,” zegt voedingswetenschapper Jennifer Cnops. “Een van de vuistregels is: het invries- en ontdooiproces moet zo snel mogelijk gebeuren.”

Voor Jennifer Cnops tips & tricks geeft hoe je iets op een goede manier invriest (en ontdooit), wil de voedingswetenschapper eerst het grootste misverstand over diepvriesvoeding de wereld uithelpen. “Diepvriesvoeding heeft nog altijd de reputatie van minder voedingswaarde te bevatten, en dus ongezonder te zijn. Maar dat is niet waar. Doordat je invriest, zet je niet alleen de groei van bacteriën op pauze, maar hou je ook bepaalde vitaminen en mineralen beter vast dan wanneer ze in de versafdeling liggen. Dus diepvriesvoeding is niet minderwaardig, vaak integendeel zelfs.”

Gouden regels bij het invriezen:

  1. Het invries- en ontdooiproces moet zo snel mogelijk gebeuren.
  2. Extreme temperaturen zijn het veiligst, dus je vriest producten best heel koud in. Temperaturen tussen de 20 en 40 graden Celsius doen de bacteriën groeien.
  3. Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.

Wat is vriesbrand?

Soms drogen voedingswaren uit na het invriezen. Dan krijg je een laagje van ijskristalletjes of zitten er plots grijze plekken op je vlees. Dat noemen we vriesbrand. Vriesbrand ontstaat door verdamping in je diepvries van te warme producten. “De condens wordt omgevormd tot kleine ijskristallen aan het oppervlak van je producten. Qua voedingswaarde is dat niet zo erg, maar het kan wel de smaak en textuur beïnvloeden,” legt Cnops uit.

Invries- en ontdooitips:

Invriezen:

  • Laat restjes tijdens de bereiding goed doorkoken, en daarna zo snel mogelijk afkoelen.
  • Vries gebruiksklare porties in, die je in een keer kunt opgebruiken.
  • Gebruik diepvrieszakjes die je zo plat mogelijk maakt. Zo koelt je eten het snelst af. Eten moet in de diepvries binnen de 2 uur afgekoeld zijn. Grote, warme porties warmen je diepvries te snel op. “Daarom moet je die portie eerst in ijskoud water afkoelen, liever dan gewoon op kamertemperatuur.”
  • Label alles goed met een datum erop en leg vooraan wat het minst lang bewaart.

Ontdooien:

  • Als je diepvriesvoeding opwarmt, doe dat op minstens 75 graden Celsius. “Als je eten uit de diepvries voor je peuter opwarmt, warm het dan niet hapklaar op. Je moet het eerst heet maken en dan laten afkoelen. Anders woekeren de bacteriën te snel. Want het is niet omdat je eten in de diepvries bewaart, dat je bacteriën daar verdwijnen.”
  • In een ideale wereld laat je ook je voedsel in de koelkast ontdooien, 24 uur op voorhand. “Anders ontdooit je voedseloppervlak te snel, maar de binnenkant niet. Op het oppervlak komen er dan te snel bacteriën.”
  • Lukt het niet om zo lang op voorhand te ontdooien, dan kan het ook in de microgolfoven, op ontdooistand.
  • Wil je ontdooien in water, doe dat dan liever in koud water, niet in warm water.

Diepvriesfavorieten: rijpe banaan en seizoensfruit

“Mijn absolute favoriet om in te vriezen, is rijpe bananen,” zegt Jennifer Cnops. “Ook seizoensfruit zoals rode bessen, frambozen én avocado’s. Ondankbaar om in te vriezen, is alles met veel water in: watermeloen, rauwe tomaat, sla, … “Diepvriesgroenten moet je eerst blancheren (enkele minuten onderdompelen in kokend water, red.). Dankbaar zijn ui, look, spinazie, spruitjes, wortelen, broccoli en erwten.”

Productlijst houdbaarheid: brood bewaart het minst lang

  • Brood: kortste invriestijd, 4 weken
  • Groenten en fruit: 12 maanden.
  • Vlees: de vuistregel bij gebakken vlees is 3 maanden. Rauwe kip: 9 maand, rundvlees 6-12 maanden, varkensvlees 4 maanden.
  • Vis: voor magere of vette vis is het anders. Voor vette vis, zoals zalm is het 3 maanden. Voor magere vis, zoals kabeljauw, is het 6 maanden.
  • IJs: 12 maanden
  • Restjes van maaltijden. 

     

Written by: PINK RADIO

Wie is Pink radio

PINK! zorgt dagelijks voor de leukste mix van female artist en het nieuws en de toppics die jou interesseren! Girls just wanne have fun!

Luister digitaal overal

Beluister ons online via alle radioplatformen en
mobile apps, 104.8 FM (Kust) en op DAB+ WVL
of download onze app voor Android en IOS.

Ontdek de socials van PINK!

0%