Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Frontiers in Nutrition and Nutrients, onthult dat het zoeken van troost bij comfortfood tijdens stressvolle periodes juist meer stress kan veroorzaken.
Wetenschappers hebben ontdekt dat het consumeren van vet voedsel tijdens stress kan leiden tot verminderde oxygenatie (zuurstofverzadiging) van de hersenen, wat op zijn beurt een negatieve invloed heeft op de vasculaire functie.
In een experiment kregen jonge, gezonde volwassenen tussen 18 en 30 jaar twee croissants als ontbijt, gevolgd door een mentale stressor waarbij ze gedurende acht minuten mentale berekeningen moesten maken. Het resultaat toonde aan dat het consumeren van vet voedsel onder mentale stress de vasculaire functie met 1,74 procent deed dalen. Een dergelijke afname wordt in verband gebracht met een toename van het risico op hart- en vaatziekten.
Hoofdonderzoeker Rosalind Baynham benadrukt dat een verminderde vasculaire functie niet alleen het risico op fysieke gezondheidsproblemen vergroot, maar ook een negatieve invloed kan hebben op stemming en geestelijke gezondheid, waardoor mensen nog meer stress ervaren. Het onderzoek suggereert dat het vermijden van vetrijk voedsel en het consumeren van gezonder voedsel, met name voedsel dat rijk is aan polyfenolen zoals cacao, bessen, druiven, appels en andere vruchten en groenten, deze verslechtering van de vasculaire functie kan voorkomen.