Het is weer die tijd van het jaar: de jaarlijkse (verplichte) kerstborrel met collega’s. Een hele bedoening, zeker als er veel alcohol mee gepaard gaat. Om gênante momenten te vermijden, volg je dus best een zevental etiquetteregels. Experten leggen uit wat er wel of niet kan op het kerstfeestje van je werk. “Heb je die selfie in de spiegel van het toilet met je collega écht nodig?”
- Je bedrijfscultuur bepaalt de grootste regels, waaronder je outfit
- Hoe leuk het feestje met collega’s ook mag zijn, besef goed dat je je nog steeds op je werk bevind. Hoe je je op dat moment mag gedragen en zelfs kleden, hangt vooral van de bedrijfscultuur af. Werk je in een bedrijf waar in het algemeen een informele sfeer hangt en iedereen heel casual gekleed gaat, dan zal dat op jullie kerstfeestje ook verwacht worden. Zeker als je baas mee in dat spel zit.
- “Hoort het bij jullie cultuur op kantoor om in een lelijke trui of net helemaal opgekleed op te dagen? Probeer je daar dan een beetje aan te houden en kleed je gepast.” Al mag je ook zeker je eigen grenzen bewaken, aldus de experten. “Als er dingen zijn die je echt niet graag doet, zoals een belachelijke kersthoed opzetten, dan hoeft dat niet.”
- Alcohol à volonté is niet je beste vriend
- “Onder invloed zijn, is op zo’n gelegenheid echt not done. Ongeacht waar het feestje doorgaat: in een café, restaurant of in een afgehuurde ruimte. Want opnieuw: je bevindt je nog steeds in een werkcontext,” benadrukken de experten. “Je helemaal laten gaan, hou je best voor het kerstfeestje met je familie of vrienden.”
- Achteraf naar een afterparty gaan met een groepje collega’s dat je pas die avond beter leerde kennen, is een stapje te ver. Geen paniek: natuurlijk mag je wel nog genieten van een glaasje. Want je wil niet als de zure appel of de pretbederver van de groep bestempeld worden, toch? Probeer je consumptie gewoon te beperken tot één of twee drankjes. Weet je dat je dat niet zal lukken, blijf die avond dan best volledig van alcohol af.”
- Geef collega’s buiten je vaste clique een kans
- “Veel mensen hebben een vast groepje of persoon waarmee ze elke dag lunchen of een babbeltje slaan aan het koffieapparaat. Een kerstfeestje is de perfecte gelegenheid om je intern netwerk te proberen verbreden. Dat is ook erg belangrijk om in een bedrijf te kunnen groeien,” zegt Jens Loquet. En ja, net omdat je bepaalde mensen niet zo goed kent.
- “Probeer eens uit je comfortzone te treden door een andere collega aan te spreken, al dan niet met de steun van dat glaasje cava. Wie weet blijken jullie tal van gemeenschappelijke interesses te hebben? Maar let op, erna naar een afterparty gaan met een groepje collega’s dat je pas die avond beter leerde kennen, is wel een stapje te ver.”
- Eet een beetje op voorhand en vergeet je tafelmanieren niet
- “In alle heisa, drukte, voorbereidingen of werk kan je die dag wel eens vergeten te eten. Op die feesthapjes en een halve fles wijn ga je het niet redden. Meer nog: dat is vragen om problemen. Dus net zoals bij alcohol: don’t overdo it. Je bord vol snacks leggen, is niet het beste idee. Alle lekkerste hapjes voor jezelf claimen, is dat evenmin.”
- “Dit lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn toch altijd mensen die dit doen. Hou het beschaafd, want slechte tafelmanieren gaan nooit onopgemerkt voorbij,” tippen de experten. “Op voorhand iets eten of uitgebreid lunchen, kan in dat geval ook een goede oplossing zijn. Ja, zelfs als er op het feestje eten wordt geserveerd.”
- Leg je gsm aan de kant
- “Laat die avond je gsm best achterwege. Tenzij het binnen je bedrijf natuurlijk gewaardeerd wordt dat er foto’s en filmpjes, al dan niet voor sociale media, gemaakt worden. Maar heb je die selfie in de spiegel van het toilet met je collega écht nodig? Blijf professioneel, praat met je collega’s in plaats van de hele tijd op je smartphone te zitten. Wie weet welke interessante gesprekken hieruit voortkomen.” En zo bespaar je de socialmediamanager een mogelijke hartaanval als je in een dronken bui iets in naam van het bedrijf per ongeluk op Instagram plaatst.
- Vermijd gesprekken over het werk
- “Informeel is op dat moment de setting, maar in een licht formele context omdat je door collega’s omringd bent. Toch houd je de gesprekken best luchtig. Vraag bijvoorbeeld wat iedereen hun plannen zijn tijdens deze feestperiode. Kortom, er zijn genoeg leuke gespreksonderwerpen. Zagen over interne problemen, roddelen of hinten op een promotie is hier niet de plaats voor. Zeker niet na een glaasje meer. Het is en blijft nog steeds een feestje.”
- Wees niet de eerste of laatste die vertrekt
- “Dit is mogelijk de gouden regel van een kerstfeestje op kantoor. Na het eerste drankje al de deur uitvliegen, kan opvallen en niet op een goede manier. Wou je zo graag weg of waren je plannen hierna zo veel belangrijker dan een gezellige en slechts jaarlijkse bijeenkomst met collega’s? Om dit te voorkomen kan je afspreken om samen met een aantal collega’s naar het feestje te gaan, zo vertrekken jullie meestal ook weer samen. Werk je alleen op een afdeling, vraag dit dan aan mensen van een andere dienst.”
- “Toch vind ik deze regel heel moeilijk toe te passen. Veel bedrijven beginnen rond 15 uur al te borrelen. Dan is het niet ongewoon dat de meesten al rond 19 uur naar huis zijn. Of dat er mensen zijn die slechts een uurtje blijven, doordat ze nog een deadline hebben. Ook mensen met kinderen of pendelaars vertrekken vroeg. Of misschien ben je vroeger gestart en wil je daarom eerder weg. Er kan ook iets gaande zijn in je privéleven. Zoek hier de gulden middenweg, en vertrek wanneer je voelt dat je naar huis wil of moet,” besluit een van de experten.